Ο Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής διαθέτει την ειδικότητα:
- Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Στο 1ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω που εξυπηρετεί εργαστηριακά το 2ο Ε.Κ Αιγάλεω λειτουργεί η ειδικότητα.
Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Μαθήματα:
Β’ τάξη (κοινή για τον τομέα)
Μαθήματα |
Ώρες |
|
1. | Αρχές Αγροτικής Ανάπτυξης |
2Θ |
2. | Περιβάλλον και Γεωργία |
1Θ + 2Ε |
3. | Φυτική Παραγωγή | 2Θ + 3Ε |
4. | Ζωική Παραγωγή | 2Θ + 1Ε |
5. | Τεχνολογία Τροφίμων |
2Θ + 2Ε |
6. | Αρχές Αρχιτεκτονικής Τοπίου | 1Θ + 1Ε |
7. | Στοιχεία Γεωργικών Εγκαταστάσεων & Γεωργικά Μηχανήματα |
2Θ + 1Ε |
8. | Αγγλικά Τομέα | 1Θ |
Σύνολο: |
23 ώρες |
|
Γ’ τάξη
Μαθήματα |
Ώρες |
|
1. | Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις |
3Θ |
2. | Aρχές Επεξεργασίας Τροφίμων |
2Θ +2Ε |
3. | Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων |
2Θ + 3Ε |
4. | Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων |
2Θ + 3Ε |
5. | Αρχές Βιολογικής Γεωργίας |
3Θ |
6. | Ασφάλεια Τροφιμών |
2Θ+1Ε |
Σύνολο: |
23 ώρες |
|
Πηγή:Πηγή: Y.A.Φ2/6592221/Δ4 (ΦΕΚ 1426 τ.Β’/26.04.2017) |
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:
- Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.λπ.).
- Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.
- Να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής.
- Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.
- Να παρακολουθεί και να επεμβαίνει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή παραγωγής εργοστασίου).
- Να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα.
- Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους.
- Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους.
- Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.
- Να ελέγχει σε στοιχειώδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία.
- Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή.
- Να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται βασικά γεωργικά προϊόντα.
- Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους.
- Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
- Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων.
- Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο.
- Να γνωρίζει να συναλλάσετε.
- Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας.
- Να αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση.
Δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, Σχολές Αστυφυλάκων και Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.