tofimon2

Ο Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής διαθέτει την ειδικότητα:

  • Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Στο  1ο  ΕΠΑΛ Αιγάλεω  που εξυπηρετεί εργαστηριακά το 2ο Ε.Κ Αιγάλεω λειτουργεί η ειδικότητα.

Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

trofimon

Μαθήματα:

 Β’ τάξη (κοινή για τον τομέα)

 

  Μαθήματα

Ώρες

1. Αρχές Αγροτικής Ανάπτυξης

2Θ 

2. Περιβάλλον και Γεωργία

1Θ + 2Ε

3. Φυτική Παραγωγή 2Θ + 3Ε
4. Ζωική Παραγωγή  2Θ + 1Ε
5. Τεχνολογία Τροφίμων

2Θ + 2Ε

6. Αρχές Αρχιτεκτονικής Τοπίου 1Θ + 1Ε
7. Στοιχεία Γεωργικών Εγκαταστάσεων & Γεωργικά Μηχανήματα 

2Θ + 1Ε

8. Αγγλικά Τομέα

                                                                               Σύνολο:

23 ώρες

Πηγή:(Υ.Α Φ2/88938/Δ4/2016τ.Β’1567/02.06.2016)

Γ’ τάξη

 

  Μαθήματα

Ώρες

1. Σύγχρονες  Γεωργικές Επιχειρήσεις

3Θ 

2. Aρχές Επεξεργασίας Τροφίμων 

2Θ +2Ε

3. Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων

2Θ + 3Ε

4. Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων

2Θ + 3Ε

5. Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

3Θ 

6. Ασφάλεια Τροφιμών

2Θ+1Ε

Σύνολο:

23 ώρες

Πηγή:Πηγή: Y.A.Φ2/6592221/Δ4 (ΦΕΚ 1426 τ.Β’/26.04.2017)

 

 

Ο απόφοιτος της ειδικότητας  Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών  αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του,  τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

 

  • Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.λπ.).
  • Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.
  • Να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.
  • Να παρακολουθεί και να επεμβαίνει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή  παραγωγής εργοστασίου).
  • Να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα.
  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους.
  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους.
  • Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.
  • Να ελέγχει σε στοιχειώδες  επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία.
  • Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή.
  • Να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται  βασικά γεωργικά προϊόντα.
  • Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους.
  • Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
  • Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων.
  • Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο.
  • Να γνωρίζει να συναλλάσετε.
  • Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας.
  • Να αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση.

 

 

Δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες  Στρατιωτικές  Σχολές Υπαξιωματικών,  Σχολές  Αστυφυλάκων και  Σχολές  Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

 

 

JSN Pixel template designed by JoomlaShine.com